Khamis, 22 Februari 2007

the "lagu maktab"

wahai putera puteri bangsaku
ayuh segera menuju
mengikut gerak langkah maju
bersatu mencari ilmu
di zaman sains dan teknologi
negara perlukan jasamu
janganlah rasa malas lagi
bersatu memegang teraju
di maktab rendah sains m.a.r.a
tuntut ilmu jangan jemu
ikrar taat setia pada guru
berdisiplin selalu
hari ini hari mulanya
hari esok berjaya
lengkapkan segala yang ada
ke kuliah kita segera...
p/s: correct me if i'm wrong... (pakcik dah tua...)

Sabtu, 17 Februari 2007

the first year...

form 1... hurm... aper yang aku ingat... adalah zaman di mana kanak-kanak ribena mula menjadi remaja... serius beb... aku ingat lagi pakai baju kiko pergi prep malam... macam x sesuai jer... haha... lepas tu tengok abang2 senior pakai style la konon time tue... baju kemeja la... seluar buckle la... agak cultural shock gak ar... cam orang baru sampai kl la kot... lalala... budaya pinjam meminjam ni adalah perkara biasa dalam kehidupan di asrama... oh mengapakah ayat aku begitu skema..? adakah aku x cukup tido..? entahlah aku rasa dah puas tido kot... oh merepek... kerepek kentang potato wedges... adakah writers block mula menguasai diriku ini..? hurm... basuh muka jap... cari idea... orang kata kita selalu dapat idea di tandas... mengapakah..?

(take 5 dan terus ke tandas... membasuh muka...)

serius masih gagal mendapat idea... ok dapat dah... masa aku form 1, bengkel kh (kemahiran hidup) pernah terbakar... betul wa cakap lu... time tue minggu periksa final 2nd sem... dalam pukul 5 hingga ke 6 macam tue, tiba2 ada kekecohan berlaku... weh bengkel terbakar..! kata seseorang yang aku x pasti siapa... kelam kabut la ahli2 blok aku bangun meninjau... gila marak sial api kat bengkel tue... aku pun tengok la kebakaran bengkel kemahiran hidup itu... lamer gak ar... bomba pun cam sengal2 jer nak padamkan api... just boleh kawal jer la supaya x merebak; sebab the nearest blok pelajar is blok A; tempat bebudak phoenix b... haha... macam ngantuk jer la layan api tue, terus sambung tido... esok ada paper... pendidikan islam kot... yang tak best tue ada beberapa orang senior yang kena buang sebab mereka dikatakan punca kebakaran itu berlaku... biasa la exam week... mesti tensen tak..? kena la sepam dua... warden kata kebakaran berpunca dari tilam2 lama yang terbakar akibat puntung rokok mereka2 itu... padahal bomba cakap ada orang masak, x tutup gas... terus la litar pintas la apa la = kebakaran... hurm sekian sahaja karangan saya yang bertajuk "kebakaran di maktab"... wallahualam... pis pis kacang pis...

Selasa, 13 Februari 2007

the orientation week...

minggu orientasi... ape ke jadahnye ini semua..? minggu pertama kat maktab, x yah belajar beb... kitorang akan diperkenalkan dengan gaya hidup di maktab... maklum la budak sekolah rendah baru nak masuk sekolah menengah... asrama lak tue... so seminggu ni macam suai kenal la... macam2 kitorang belajar... lagu maktab... bagi salam kat senior... assalamualaikum abang..! lamer2 jadi kom bang..! ahaks..! ada gak gatal bagi salam kat kakak... hehe... pelbagai aktiviti telah diadakan untuk menghilangkan rasa homesick kepada kanak2 yang mula menempuhi alam remaja... pergh ayat suratkhabar lah pula... sukaneka la... talent show la... latihan dalam kumpulan la (LDK)... time tuh bebudak phoenix b cikgu homeroom takdak, so diorang join la bebudak phoenix a di bawah kelolaan ustazah embun... homeroom kitorang paling meriah sekali... buat ldk dalam surau... dalam minggu ni la aku kenal member2 baru... doraemon... slipt... prop... hole... irman... lan... zam... vicken... iwan... badwi... hurm siape yg aku x ingat, mintak mahap... pak cik dah tua... best giler ar minggu tue... rasa cambest jer... yang aku paling ingat masa talent show aku kena jadi joe la... oh ya zaman tu zaman 4u2c... sila gelak puas2... haha... terkinja2 gak ar aku atas pentas dewan budiman tue... haha... apa boleh buat kakak fasilitator suh buat, terpaksa la... oh ya hari minggu tue kitorang pergi tanjung bidara... satu batch... menapak beb... serius kalau skang suh menapak, 18x gak ar pikir... hurm macam mana nak ending nie... oh ya sebagai penutup that was the best week in my life in mrsm terendak... rugi la korang 2nd and 3rd intake... haha... chow bella...

Jumaat, 2 Februari 2007

the 1st day...

hurm... selepas bersalam2 ngan mak bapak aku... tinggal la aku sorang terkulat2 dalam bilik tue... aku ingat lagi 1st bilik aku... B13... blok B dorm bawah... ok ar roomate aku siap kemas2 katil... siap buat welcome card... itu pun sebab warden block; ustad wahab suh buat kot... wallahu'alam... teremenung punya teremenung masuk la waktu makan malam bagi kawasan kem terendak dan yang sewaktu dengannya... aku dengan skema ayam nye pergi la mandi... siap pakai seluar pendek lagi... haha... masuk2 tandas jer senior2 form 2 mandi pakai spentot jer... hampeh... aku dah segan2 jer... maklumlah new environment... haha... dah mandi siap semua, brader depan bilik aku ajak aku gi makan... nama tempat makan tu teres teratai... 1st time dengar cambest jer... tapi not bad la... haha... nak masuk teres ni ada rule beb... kate kem tentera kan... hoho... 1st rule kena pakai baju berkolar untuk lelaki... x leh pakai selipar jepun... x leh pakai seluar track... x leh pakai seluar pendek / jeans / codroy atau yg sewaktu dengannya... haha... biasa la rules are meant to be broken... aku pun makan la dengan brader 2... banyak gak ar senior2 form 2 yang bawak adik2 form 1 masing... haha... pergh... terus takde mood nak tulis... ader kerja la pulak... kang haram la pulak gaji aku ni... daa...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails