Ahad, 7 Oktober 2012

For The Future

(if only gua tuan punya kompeni)

1. Reduce redundancy
  • one should do thy work
  • if two or more people do the same thing, there's gonna be conflict
  • conflict costs money.

2. Pay per hour
  • flexibility is the key
  • workplace is not school
  • wages should be payed for every hours clocked in
  • more working hours, more pay
  • vice versa

Tu jer la kot, buat masa nie.

Haha.



Ahad, 30 September 2012

Aku, Dia dan BMW


Kadang kala pekerja kena muhasabah diri,
apabila majikan menghadiahkan kereta mewah,
untuk beberapa si fulan bin si fulan.

some deserve it, and let me save my opinion for the others.

there's always a reason why,
dan ada juga suara tak puas hati di kalangan pekerja.
"mana bonus kami?"
"mana epf kami?"

your's truly got his epf,
and kalau dia nak bonus he should find a job at petronas.
long time ago...

all in all,
everybody forget the main rule...
"BOSS IS ALWAYS RIGHT !"

keh keh keh !

p/s : the best is, beli bmw sendiri bayar muka pakai duit bonus... =)

Rabu, 5 September 2012

Selasa, 7 Ogos 2012

Welcome Little Guy Part 3



Part 1

Part 2

3hb Ogos 2012, Apit mesej gua,

" Salam, Aida sudah selamat melahirkan seorang bayi lelaki jam 3.48pm tadi...
sbrg maklumat lanjut, blh hubungi Azmir.. terima kasih "

I was waiting for Pak Mer, but little that I know they update the chronology via whats app.

Gua sangat ketinggalan.

Anyway, (gaya Pak Mer)

Welcome to the world, Aariq b. Mohd Azmir.

Nanti uncle bagi duit raya.

LOL.

Isnin, 30 Julai 2012

32


listening to nur ain hidayah's singing happy birthday

& Allah selamatkan kamu was the best present

ever. thank you roshaida yaacob. love you.

Jumaat, 27 Julai 2012

Membeli rumah part 3


Insya'Allah dalam masa 20 tahun, habislah gua bekerja untuk rumah gua.

KAH KAH KAH !

p/s : aku cuba menentang sistem. tapi gagal.

(get married, and you will know why...)

Isnin, 23 Julai 2012

Aku, Terawih & Selipar Flipper



2010:

Malam pertama Terawih bits Croc gua kena sebat dek budak2 PPRT.

(bukan salah ibu mengandung, tapi ibu2 patut ajar anak mereka yang mencuri itu berdosa)

2011:

Mr. Anderson pergi Terawih. Gua buat2 keras jaga rumah.

(kalau bini tepon tanya, dah solat terawih? gua ya kan saje...)

2012:

Malam pertama Terawih selipar Flipper gua pulak kena sebat...

(gua tau benda rm14.90 jer pun, tapi kemon la... zzz)

Isnin, 2 Julai 2012

Sebelum & selepas



Sebelum :

Ya Allah, jika dia jodohku. Maka permudahkanlah urusan kami. Amin

...

..

.

Selepas :

Ya Allah, ampunilah dosa dia. Sesungguhnya dia tidak mengerti. Amin.

(Renung2kan & selamat beramal... :)

Rabu, 27 Jun 2012

Anak-anak Ayah


nur ain hidayah : depan kamera, beginilah senyuman nya...


nur hana yasmin : makan memilih, tapi kalau favourite gak...

p/s : sila abaikan mamat hensem pakai baju cap 3 singa. =)

Selasa, 12 Jun 2012

Dari mata seorang Bangla

Sebagai macai admin yang hina,
gua ditugaskan merepair, yakni
membawa kereta untuk direpair
ke bengkel plus mengular.
ok, part mengular tue atas dosa gua.
LOL. not funny.

tatkala merepair keta kompeni,
yang ala2 bohsia 3: banyak tangan,
seorang worker bangla membuat statement,
"sekarang nie ramai yang modify kereta..."
"so?" hati kecil gua bertanya.
"bukan apa, semua kereta enjin piston ampat juga..."
"bukan boleh terbang pun..!" tambah gua.

Kah Kah Kah !

make sense juga bangla nie,
lainlah kalau bikin jadi enjin V6 ker, V8 ker...

moral : jangan pandang bangla sebelah mata.

sekian.

Jumaat, 8 Jun 2012

Somebody That I Used To Know



But you didn't have to cut me off
Make out like it never happened
And that we were nothing
And I don't even need your love
But you treat me like a stranger
And that feels so rough
You didn't have to stoop so low
Have your friends collect your records
And then change your number
I guess that I don't need that though
Now you're just somebody that I used to know

Rabu, 6 Jun 2012

We Are Young



Tonight
We are young
So let's set the world on fire
We can burn brighter
than the sun

Isnin, 28 Mei 2012

Anyong Haseyo


Sabtu yang tenang,
main layang-layang,
di Pantai Klebang.

p/s : gua harap bila besar nanti, anak gua tak terpengaruh dengan budaya k-pop

sekian.

Jumaat, 25 Mei 2012

Ox Bridge Boy

Ox Bridge Boy wanna be hero
Ox Bridge Boy wanna be minister
Ox Bridge Boy debate like a kid
Ox Bridge Boy leak too much
Ox Bridge Boy gotta go...

Good Luck tho...

Problem?

Isnin, 21 Mei 2012

Астронавт дочь

Setelah melihat seorang bayi dengan struggle berenang renang bersama ibu bapanya,

Puan Roshaida Yaacob dengan sambil lewa bersuara,

"Comel lagi adik..."

Gua sengih.

Enggan berkata apa-apa.

Nanti orang kata bias pula.

Keh keh keh !

Khamis, 17 Mei 2012

The Heart vs The Mind


The heart says, 
What the fuck are you doing with your life? 
Follow your passion. 
This is not you!

The mind said,
Stay.
Good things will come.
Act nothing.

p/s : hari nie 47hb April 2012

LOL

Isnin, 7 Mei 2012

Bersih 3.0


" not a single fuck was given that day ! "

baik gua balik kampung & beli tanah rizab melayu !

kah kah kah !

SPR tolong buat kerja lah weh...

#zzz

Isnin, 16 April 2012

Isu PTPTN

Masa kecik2 dulu, mak gua memang pantang bab pinjam-pinjam nie.

Katanya, dah pinjam pulang balik.

Bapak gua pulak, memang tak suka kalau anak-anak berhutang sana sini.

Kalau dah berhutang tue, bayar lah balik.

Dah besar pun, nilai murni yang sama gua pegang.

Apa cerita nak lupuskan hutang?

Apa cerita budak2 yang dah bayar?

Jenis pancing pengundi pakai air liur, beginilah jadinya...

Good Luck PRU13 !

LOL

Isnin, 19 Mac 2012

Seposen yang Power !

The power of 10 sen !

Seandainya setiap rakyat Malaysia bersedekah 10 sen kepada gua,

Senang2 jer gua jadi jutawan segera !

Persoalannya sekarang, apahal lu orang nak bagi gua 10 sen?

Apa hal?

p/s : RHB gua :11211600329434 (ini adalah eksperimen sosial...)

Isnin, 5 Mac 2012

Seutas Rantai Platinum

Ketika sedang ralit menonton walimatul urus Yusri & Lisa,

Puan Roshaida Yaacob bersuara,

" I tak puas hati la dengan make up I masa reception kita dulu..."

Gua memberi jelingan WTF? kepada beliau;

" Dah you yang pilih make up artist tue, Mawi lah apa lah... Kan? "

The blame game continues...

Betul lah kata pepatah,

" Anak sudah dua, pahat masih berbunyi... "

KAH KAH KAH !

Sabtu, 18 Februari 2012

Mengenang Budi

Seorang kakak yang berhasrat membantu adiknya merasa kecewa apabila si adik membuat pelbagai tohmahan terhadap beliau.

Realitinya hanya keluarga si kakak sahaja yang tahu.

Persepsi manusia itu subjektif dan berbeza mengikut penilaian dan pengamatan masing-masing.

Penulis enggan masuk campur hal adik beradik orang lain, kerana penulis sedar diri siapa.

Cuma penulis berasa kasihan terhadap si kakak, dan dengan macho nya penulis berkata,

"BIAR ORANG BUAT KITA, JANGAN KITA BUAT ORANG"

Selasa, 14 Februari 2012

The Love Industry

the flowers,
the chocolates,
the cards,
the teddy bears,
the ice creams,
the fancy restaurants,
the candle light dinners,
the movies,
the couple seats,
the late supper,
the rubber,
the honeymoon suites,
and all that for what?

THE 5 MINUTES (OR LESS) OF SATISFACTION...

so not worth it.

Problem?

Khamis, 9 Februari 2012

Upah

Sejurus mendapat upah
Roshaida Yaacob berkata,
"I nak tanya pasal EPF pulak..."

Gua sengih.
Sambil berkata dalam hati,
"One at a time, my dear.
One at a time..."

Rabu, 18 Januari 2012

G-Lide

DPM : Ori ke Lan?

Gua : Entah lah bos. Adik saya punya, dia tak nak pakai. Saya pakai lah.

PM : Ori... tapi cap udang lah...

Gua sengih. Hehe.

Nota kaki : Gua rasa adik gua tak pernah beli barang cap udang.

Kah kah kah !

Sabtu, 14 Januari 2012

Mulia Hati Seorang Skinhead

Zaman baru masuk universiti, memang lost.
Terutamanya ketika time cuti 3 bulan.
Memang gampang punya lost, nyaris2
Nak kerja part time kat I-Setan !

Hari Sabtu, petang biasa program standard - GIG !
GIG - konsert halal di tempat haram.
Boleh? Haha. Itu dulu. Sekarang dah mainstream.
Macam gampang. Hah !

Gua & Pak Mer, memang sangap time tue.
Pak Mer baru lepas patah tangan, terima kasih kepada
Gentleman's game beliau.
Maka berkunjunglah kami akan satu Gig Skinhead
Di tengah kotaraya tercinta.

Lineup memang padu,
Sekejap skankin, sekejap pogo.
Setakat Coke free tue,
Memang awal2 pekena punya. LOL

Satu ketika, tempat Gig penuh sesak,
Pak Mer dengan strugglenya,
Nak lalu Hot Area.
Gua kucar kacir juga.

Mujurlah ada satu brader sound,
"Woi, tepi sikit woi !
Orang tangan patah nak lalu !"
Laluan diberi, gua bertukar sengih dengan brader.

Skinhead skinhead,
Walaupun kau dipandang serong,
Hati kau tetap mulia.
RESPECT !

Tak seperti hati kita semua,
Hati kita hitam.

:(

Jumaat, 13 Januari 2012

Malam itu...

Malam itu Planet Hollywood penuh sesak,
maklumlah Ladies Night,
malam di mana pedang lebih banyak dari sarung pedang.
seriously.

Artis jangan kira, yang pak lawak, yang rempit, yang hip hop
pun ada. malas petik nama. pandai2 lah teka.

Sebelah meja, ada brader / pak cik / orang tua
tak sedar diri, gadis2 muda berkepit dengan "daddy",
sangat menjengkelkan, tambah2 lagi kalau dah tergedik2.

Hati kecil terdetik, antara sedar dan tidak,
mintak2lah nanti, bila gua tua tak terkinja2 tak tentu hala.
memang itu cerita lama, tapi Alhamdulillah
gua rasa setakat nie, selamatlah hendaknya...

Hehe.


Rabu, 11 Januari 2012

#901

Kem Anwar : Suprised, Vindicated, Bla bla bla...

Kem Najib : Mahkamah bebas pengaruh, Tiada konspirasi, etc etc etc.

Gua : Defuq la wei, 3 tahun tunggu cam tue jer?

Macam Gampang !

Cerita Malaysia Ke Piala Dunia


Iker Casilas

Nemanja Vidic
Carles Puyol
Gerard Pique
Dani Alves

Lionel Messi
Cristiano Ronaldo
Andres Iniesta
Xavi Hernandez

Samuel Eto'o
Zlatan Ibrahimovic

Buat masa ini, merekalah Top 11 of the world.
Misi kita mudah sahaja, cari 11 top model / awek / milf / cougar whatsoever get them impregnated with 11 of the best (konon) DNA.
tuai hasil dalam 18 tahun lagi - World Cup 2032
Haih, benda2 simple macam nie pun nak kena ajar...

#zzz

Rabu, 4 Januari 2012

gua vs abg finance

gua sms brader finance,

"salam, pls check payment to tm. consultant dah complaint tak boleh call out katanya. tq"

beberapa ketika, sms masuk.

"call in lah..."

ba dum tiss !

brader finance 1 gua 0

2012 part 2

tahun baru, gaji lama.

#wtfg

-_-

"I love my job, it pays the mortgage!"

#LOL

Selasa, 3 Januari 2012

Melawat Bibik

Sekembali melawat Bibik di SJMC,

Wifey : Muka Aunty Dorin macam mama, lah.

Gua : Yer lah, diorang kan adik beradik. Mestilah muka sama.

Wifey : (Tanpa rasa bersalah) Oh ye ker?

Gua : !@#$%^&*()

Moral : Sila perkenalkan pasangan anda kepada saudara mara.

Sekian.

Isnin, 2 Januari 2012

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails